torstai 20. joulukuuta 2018

Luukku 20

ASETONITAUTI

Asetonitauti on energia-aineenvaihdunnan häiriö, joka syntyy, kun elimistön rasvavarastoja puretaan samaan aikaan kun veren sokeripitoisuus on laskenut.

Asetonin synty: Asetonitauti syntyy, kun lehmälle muodostuu herumiskaudellahuomattava energian vajaus: nopea heruminen aiheuttaa suuren energian tarpeen, mutta syöntikyky ei ole vielä parhaimmillaan. Energiavajaus johtaa elimistön rasvavarastojen purkamiseen. Samalla veren sokeripitoisuus laskee, kun suuria sokerimääriä käytetään maitosokerin tuotantoon, eikä maksalla ole riittävästi rehusta tulevia sokerin raaka-aineita käytettävissään. Kohtuullinen määrä keto-aineita auttaa lehmää herumaan korkeammalle, mutta jos ketoaineiden määrä nousee hyvin suureksi, eläin sairastuu.

Hoito: Hoitona on veren sokeripitoisuuden kohottaminen lääkkeillä, mahdollisesti yhdistettynä lypsyrajoituksiin ja ruokahalua edistäviin toimenpiteisiin.

Ennaltaehkäisy: Ennaltaehkäisyksi voidaan veren sokeripitoisuutta  pyrkiä pitämään normaalilukemissa antamalla lehmälle propyleeniglykolia tai muita vastaavia aineita. Lihomisen estäminen ennen poikimista ehkäisee asetonia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti