lauantai 15. joulukuuta 2018

Luukku 15

Vastasyntyneen vasikan elvytys

Jos epäilet vasikan saaneen sikiövettä keuhkoihinsa, nosta vasikkaa takajaloista ja heijaa sitä puolelta toiselle.

Jos vasikka vaikuttaa elottomalta, tunnustele rintakehältä, lyökö vasikan sydän. Sydämenlyöntien puuttuessa elvytys on useimmiten turhaa.
Jos sydän lyö, mutta vasikalla on hengitysvaikeuksia, voit kokeilla seuraavia toimenpiteitä:

*Tekohengitys: Aseta molemmat kädet kyljellään makaavan vasikan rintakehän alaosan kohdalle. Paina rintakehää nopeasti ja voimakkaasti ja päästä tämän jälkeen käsien ote. Toista käsittely 10 sekunnin välein. Pidä silloin tällöin noin 0,5-1 minuutin tauko, jolloin vasikalla on mahdollisuus alkaa itse hengittämään.

*Tekohengitys suusta suuhun menetelmällä: Varmista, ettei vasikan nielussa ole limaa tai sikiövettä. Sulje vasikan suu ja toinen sierain. Puhalla toiseen sieraimeen ilmaa. Aseta huulet tiiviisti vasikan turpaa vasten. Puhalla harkitusti - vasikan keuhkot voivat haljeta!
Puhalla vasikan keuhkot täyteen 10-15 sekunnin välein. Anna keuhkojen sillä välin tyhjentyä.

*Keinutusmenetelmä: Nosta vasikkaa takajaloista, niin että vatsaontelo ja rintakehän alaosa ovat irti maasta. Laske vasikka takaisin maahan ja toista toimenpide n. 10 sekunnin välein.

*Shokkihoito: Vasikka voi alkaa hengittää saatuaan sangollisen kylmää vettä päälleen. HUOM! Käytä kylmää vettä vain lyhyen aikaa. Kuivaa vasikka huolellisesti käsittelyn jälkeen, ettei se kylmety.


2 kommenttia:

  1. Käytännössä tuo takajaloista ilmaan nostaminen ei kyllä ihan pieneltä ihmiseltä onnistu :)
    Menneenä kesänä sain kokea vuosikymmenien jälkeen sen synnytyksessä avustamisen ihmeen, eikä vasikka meinannut alkaa hengittää - paniikki meinas jo tulla, mutta kyllä se siitä sitten virkosi.

    VastaaPoista
  2. Ei se aina onnistu, se on totta, mutta onneksi on monta konstia joita voi kokeilla.

    VastaaPoista